top of page

Dit is de meest onduidelijke vacature ooit

Japke-d. vraagt door: Japke-d. Bouma is wel wat jargon gewend. Maar toen zag ze deze vacature van Wolters Kluwer.


Japke-d Bouma:

Ik heb hem vier keer doorgelezen, maar toen was het voor mij nog steeds een brij van woorden, met termen als ‘releasekalender’, ‘kansen spotten’, ‘ingeschatte business waarde’, ‘het genereren van leads’, ‘het onboarden van nieuwe gebruikers’, de ‘online conversie’ en ‘het interpreteren van analytics is key’. Alsof ze geen mens zochten, maar een jargontijger.

Maar wat ik pas écht raar vond, was dat nergens stond welk product deze product owner moest gaan ‘ownen’ en wat hij of zij er nou écht mee moest doen. Gelukkig mocht ik Mirjam van Emst, ‘corporate recruiter’ bij Wolters Kluwer bellen om te vragen wat ze bedoelde toen ze deze vacature opstelde.


Volgens mij moet je gedeprimeerd of de weg kwijt zijn om op deze advertentie te reageren. De kans dat je een grote prijs met de staatsloterij wint is groter dan dat Wolters Kluwer naar aanleiding hiervan een geschikte kandidaat vindt die met succes deze "functie" gaat vervullen.


Wolter Kluwer is een informatie bedrijf. Hoe kan het dan zijn dat zo'n advertentie wordt opgesteld? Is er een rondje gemaakt langs de in-crowd die verleerd zijn te communiceren in gewone, duidelijke taal? Het zou me niet verassen, want vaak komt de functiebeschrijving en de daaruit voortkomende advertentietekst tot stand.


Kan dat niet anders? Het zal u niet verbazen maar het antwoord is JA!


In dit geval is het van groot belang een Functieprofiel op te stellen waarbij in korte duidelijke taal wordt beschreven wat de doelstelling van de functie is en de belangrijkste 4 of 5 hoofdtaken. Wanneer dat gebeurd is moet je objectief vast stellen wat de ideale persoon is voor de functie. Objectief houdt niet in dat je een vragenrondje doet en vervolgens een samenvatting maakt. Doe je dat namelijk dan krijg je al snel het beroemde schaap….


Om dit objectief te doen zijn een paar zaken belangrijk. Zorg dat de mensen die je bij het proces betrekt een idee hebben van:

  • De functie in relatie tot andere functies

  • Wat er bereikt moet worden door degene die hem gaat vervullen.

  • Betrek er personen bij die vanuit verschillende rollen naar de functie kijken (laten we zeggen 360 graden perspectief). Hier kunnen ook niet Wolter Kluwer mensen bij zitten.

  • Gebruik, om de gewenste persoonlijkheidsstructuur (de ideale persoon) vast te stellen, een aanpak waarbij de deelnemers gedwongen worden keuzes te maken. Hierdoor krijg je de verschillen boven tafel en voorkom je het beroemde schaap…

Eigenlijk niet zo moeilijk. Je moet er wel wat tijd in steken, maar als deze basis goed is gelegd is de kans aanzienlijk gestegen dat je:

  1. Een wervende maar reële advertentietekst kunt opstellen waar personen op reageren die dichtbij datgene komen wat je nodig hebt.

  2. Daarna moet je nog zorgen dat je de kandidaten die je uitnodigt nog tegen het opgestelde functieprofiel aanhoudt. Maar dat is een verhaal voor een andere keer…


Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/27/dit-is-de-meest-onduidelijke-vacature-ooit-a1597274

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page