top of page

Henk functioneert niet goed, hij moet uit zijn 'comfort zone' komen

Bijgewerkt op: 27 aug. 2018


"er is helemaal geen bewijs dat mensen die uit hun comfort zone komen meer succes boeken dan mensen die erin blijven zitten. Het advies dat je uit je comfort zone moet komen, is een romantisch fabeltje waar net zoveel bewijs voor is als Halbe Zijlstra in een datjsa."


Je hoort dit inderdaad de laatste tijd weer veel. Kom uit je comfort zone, dat zal je helpen nieuwe energie te vinden, dan zul je je verder ontwikkelen en dergelijke.


Besef één ding bij deze hype: trainers, consultants, coaches et cetera moeten ook geld verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. Wanneer men u kan voorschotelen dat het geluk aan de andere kant ligt, maar dat u om daar te geraken, hulp nodig hebt is de cirkel snel rond.

Is het "uit je comfortzone komen" dan allemaal onzin, een nieuwe hype die omzet oplevert?

Nee, maar ik zou het anders willen benaderen en er een andere naam aan willen geven: "kom uit de sleur". Misschien niet zo cool gezegd maar daarom niet minder waar.


Wanneer je je niet happy voelt in je functie, of wanneer je baas niet tevreden over je is kan dat een aantal redenen hebben. Wanneer we de redenen die niet met jou als persoon te maken hebben even buiten beschouwing laten, er zijn immer ook slechte bazen, zijn er mijns inziens twee zaken die belangrijk zijn in jou niet happy zijn:


1. Je doet iets wat wel goed bij je past als persoon, maar je zit in een sleur, er is geen nieuwe uitdaging.

2. Je iets doet wat eigenlijk niet bij jou past als persoon en men probeert jou te verwringen om je zodoende toch in dat vakje te passen.


Bij de eerste situatie doe je werk wat wel bij je past maar zit je misschien te lang op dezelfde stoel, met dezelfde collega's, met dezelfde klanten. Ga dan op zoek naar zaken die deze sleur kunnen doorbreken. Wanneer we dit bedoelen met "uit je comfortzone", prima.


Bij de tweede hoef je niet uit je sleur te geraken. In deze situatie is het verstandig een nieuwe uitdaging te zoeken in ander type functie. Een functie die beter aansluit bij je persoonlijkheid, een functie waar je voor het grootste gedeelte jezelf kunt zijn. Wanneer je dat bereikt verdwijnt stress, sleur of demotivatie. Je zult gelukkiger worden.


Voor de juiste aanpak is het essentieel om uit te vinden of situatie één of twee op jou van toepassing is. In onze jarenlange ervaring met het werken met organisaties en hun medewerkers hebben wij vast kunnen stellen dat stress, burn-outs en niet functioneren voor het overgrote deel, wanneer deze werkgerelateerd zijn, voortkomen uit het feit dat mensen functies vervullen die van nature niet bij hen passen. Iedereen wil graag succesvol zijn, wil graag een bijdrage leveren en dus doen we onszelf soms geweld aan om te voldoen aan de verwachtingen. Wanneer die verwachtingen echter te ver van ons vandaan staan kost dit te veel negatieve energie en leidt dit tot stress, burn-outs, apathie e.d.


De ervaring heeft ons echter ook geleerd dat wanneer je iemand datgene laat doen waar hij/zij zichzelf kan zijn, dicht bij zijn/haar natuurlijke persoonlijkheid kan blijven, zo iemand opbloeit.


Dat betekent dat je juist in je comfortzone moet blijven, waarbij je wel moet zorgen dat in je de juiste zone zit!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page