top of page

In de polder doorselecteren?



Doorselecteren is tegenwoordig een veelgehoorde kreet in de sport en met name in het voetbal. Daar word je direct afgerekend op tegenvallende resultaten. Er gaat zo veel geld in om dat het van groot belang is om door te selecteren, dwz dat je je team steeds kritisch blijft beoordelen en aanpast op jouw visie. Een voorbeeld daarvan is Pep Guardiola, trainer bij Manchester City. Hij heeft een duidelijke visie over de manier waarop hij zijn doelstellingen wil realiseren. Bij Manchester City stond de doelman van het Engelse elftal onder de lat. Volgens Guardiola was hij echter niet de juiste doelman voor de manier van spelen die hij voor ogen heeft. Hij trok een nieuwe doelman aan, de kranten stonden er bol van en velen begrepen er niets van. Nu, een aantal jaren later, looft iedereen Guardiola om zijn aanpak en de resultaten spreken voor zich.


Is doorselecteren ook van belang voor organisaties en bedrijven in Nederland? Ik denk het wel. Onder doorselecteren versta ik dat je, in een zich steeds sneller ontwikkelende omgeving, voortdurend de juiste mensen selecteert op de juiste positie in de juiste teamsamenstelling. Dit zorgt er namelijk voor dat je als organisatie met de juiste man/vrouw op de juiste plaats een topprestatie neerzet. Onze ervaring leert dat minder goed presterende medewerkers vaak een taak hebben die niet goed bij hen past, waardoor hun prestatie niet voldoet aan de verwachtingen.


In een artikel van het FD stelt Barbara Baarsma o.a.:

"Bij slecht presterende medewerkers zijn bedrijven ook te terughoudend; die zouden eerder moeten worden herplaatst of ontslagen. Baarsma is niet verrast: 'Nederland is een polderland. We houden er niet van om de confrontatie aan te gaan."


Hoe kun je er nu voor zorgen dat, met behoud van onze poldercultuur, organisaties toch doorselecteren, en niet blijven hangen op hun huidig niveau.


Het is dan belangrijk om objectief vast te stellen wat er nodig is op een bepaalde positie en om objectief te kunnen uitleggen aan een persoon waarom hij/zij op die plek minder goed past. Laat die boodschap vergezeld gaan met het aanbod van een alternatieve beter passende positie.


Doorselecteren betekent dus zeker niet altijd dat je afscheid neemt van een medewerker; het betekent dat je er continu alert op bent dat de juiste man/vrouw op de juiste positie staat.

Voor een topprestatie is doorselecteren geen optie maar een must!


bron:

FD Industrie laat geld liggen doordat management zichzelf overschat di. 4 september 2018

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page