top of page

Spreekuur voor afgewezen kandidaten

Bijgewerkt op: 27 aug. 2018Het Reinier de Graaf ziekenhuis houdt voor een aantal afgewezen sollicitanten een spreekuur om uitleg te geven over de afwijzing. Uitstekend! Een groot compliment voor deze wijze van werken. Helaas worden sollicitanten meestal met het bekende "kluitje in het riet" afgewezen. Toegegeven, het is niet eenvoudig om afgewezen sollicitanten concreet aan te geven waarom. Heel vaak is het een gevoel dat ontstaan is tijdens het sollicitatiegesprek en dat gevoel is moeilijk te concretiseren.


Wanneer je moeite doet om afwijzingen te motiveren zal dit je reputatie als werkgever goed doen. Je beloont de inspanningen van sollicitanten door ook van de kant van de organisatie een inspanning te doen. Dit dwingt respect en begrip af voor het besluit.


Kun je dit voor iedereen die solliciteert doen? Waarschijnlijk niet, maar doe het in ieder geval voor degene die je hebt uitgenodigd voor een gesprek. Door hier tijd en energie in te steken ben je er nog niet. De kwaliteit van je motivatie voor afwijzing is essentieel voor de acceptatie en dus het verbeteren van je reputatie als werkgever.


Daarom is het van groot belang het sollicitatieproces zo veel mogelijk te objectiveren, te beginnen bij het opstellen van het functieprofiel. Maak daarbij een goede analyse van het type mens dat je zoekt. Dit is belangrijk omdat vaak iemand na een gesprek wordt afgewezen omdat men vindt dat zijn of haar persoonskenmerken onvoldoende aansluiten bij de functie.


Hierdoor zul je al beter in staat zijn om de afwijzingen te beargumenteren.


Nog beter zou het zijn om van de kandidaten die op gesprek zijn geweest een persoonlijkheidsanalyse op te stellen die je kunt matchen met de functie. Hierdoor zul je in staat zijn om met name de "zachte" kant van je beslissing te onderbouwen.


Het beste is echter, om VOORAFGAAND aan de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, het persoonlijkheidstype van de kandidaten vast te stellen. Hiermee bereik je drie zaken:


1. Je kunt veel beter motiveren waarom je een kandidaat die wel geschikt leek op het gebied van opleiding, werkervaring en motivatie toch niet uitnodigt voor een gesprek.

2. Je bent beter in staat om de kwaliteit van het CV te beoordelen.

Effect hiervan is dat je minder sollicitanten hoeft uit te nodigen. Je bent vooraf in staat om een eerste schifting te maken.

3. Je interview wordt veel effectiever. Je weet namelijk al voor een groot deel wat voor type mens je gaat interviewen en je hebt al inzicht in de overeenkomsten en verschillen met de vereisten voor de functie.


Bron: https://www.ad.nl/ad-werkt/een-speciaal-sollicitatiespreekuur-voor-afgewezen-kandidaten~a73460c6/

Opmerkingen


Opmerkingen zijn uitgezet.
bottom of page